Category Archives: filem

Explosions in the Angel Grove, a very deeply post rock rooted Power Rangers movie : sebuah ulasan

First, it felt like a two TV pilot episodes joint together. Mereka dah boleh jadi Power Rangers at the end of the first half tapi mengenangkan Lionsgate ni punya bajet bukanlah besar macam big studio macam Disney, Warner, Fox, atau Universal, maka itulah yang kita dapat. Bila dapat untung dari filem pertama ni barulah bolleh rolling untuk bajet dan aksi yang lebih banyak untuk filem yang seterusnya barangkali.

But it also does felt like X-Men First Class. A very young X Men at its formation dan mereka jadi X Men pun dekat-dekat hujung movie, but still, sebab aku minat Matthew Vaughn, you can feel the weight at the very last scene of First Class. Power Rangers not so much. It wasn’t that good. But it wasn’t that bad either.

Cara Dean Israelite menggarap naskhah ini membuatkan ia jadi filem Power Rangers versi post rock. Memang awalnya ia mengambil sisi John Hughes, Breakfast Club yang paling jelas melalui pertemuan Jason, Billy dan Kimberly di kelas tahanan tetapi tonanya seperti Peter Berg. Jason Scott sebagai football star punya scene memang echo sebijik style Friday Night Lights yang mana Explosions in the Sky membikin muziknya. Aku ingatkan aku saja-saja je feel begitu, tapi memang betul pun ada nama Explosions in the Sky pada kredit soundtrack.

Muzik akan reflect suasana. Dulu, filem tak ada mood score post rock sangat sebab filem terbiasa dengan susunan string ensemble atau orchestra. Kalau baca hal Explosions in the Sky (EITS) ni, mereka macam bikin skor filem yg tak wujud tapi dengan instrumenrasi sebuah band: gitar, bass, dram. Filem Friday Night Lights arahan Peter Berg (Patriots Day, Lone Survivor, Deepwater Horizon) pada aku penting dalam memperkenal khalayak pada muzil EITS dan gaya muzik sebegitu dalam filem-filem lain lepas tu. Yang hampir dekat dgn EITS pada aku ialah John Murphy yang bikin muzik untuk filem Danny Boyle, 28 Days Later, tapi dari segi motif aje, instrument masih lagi orkestra.

Cameron Crowe pernah pakai lagu Sigur Ros untuk filem Vanilla Sky, tapi sekadar nak penuhkan album soundtrack yang pelbagai aliran muziknya dan tak utilize sangat ‘post rock’ untuk membentuk moment. So, Friday Night Lights is still the thing for me. Tengok aje lah filem Friday Night Lights tu dengan Power Rangers back to back.

Power Rangers berasal dari premis yang silly. Yang asalnya penuh dengan line cheesy dan bad acting tapi menjual aksi dan kostum warna-warni. Dan filem ini mahu melihat realiti remaja yang memikul beban sebagai Power Rangers yang kita semua maklum bagaimana tetapi dengan masalah dan dunia sebenar mereka sebagai remaja, yang pada aku idea yang menarik, tapi ia masih kerja yang sukar untuk mennyeimbangkannya sebab ada terlalu banyak perangkap.

Tapi aku masih mahu tunggu filem seterusnya. Sebab ia premis yang ada potensi.

6/10

POWER RANGERS
Tarikh tayang : 23 Mac 2017
Pengarah : Dean Israelite
Genre : Aksi, Adventure, Sci-Fi, Superhero
Pelakon : Bryan Cranston, Elizabeth Banks, Dacre Montgomery, Zac Taylor, Naomi Scott, Becky G
Pengedar: TGV Pictures

​You know, because once you go to L.A., you’re gonna have friends like crazy. But they’re gonna be fake friends…

You know, they’re gonna try to corrupt you. You got an honest face, and they’re gonna tell you everything. But you cannot make friends with the rock stars…If you’re gonna be a true journalist — you know, a rock journalist — first, you never get  much. But you will get free records from the record company. Jesus. Fucking nothing about you that is controversial, man. God, it’s gonna get ugly, man. They’re gonna buy you drinks. You’re gonna meet girls, they’re gonna try to fly you places for free, offer you drugs. I know. It sounds great, but these people are not your friends. You know, these are people who want you to write sanctimonious stories about the genius of rock stars. And they will ruin rock ‘n’ roll, and strangle everything we love about it, right? You know, because they’re trying to buy respectability for a form that is gloriously and righteously dumb. Now, you’re smart enough to know that. And the day it ceases to be dumb is the day that it ceases to be real, right? And then it just becomes an industry of cool. I’m – I’m telling ya, you’re comin’ along at a very dangerous time for rock ‘n’ roll. I mean, the war is over. They won. And 99% of what passes for rock ‘n’ roll these days, silence is more compelling. That’s why I think you should just turn around and go back, you know,and be a lawyer or somethin’. But I can tell from your face that you won’t. I can give you 35 bucks. Give me a thousand words on Black Sabbath…Hey, you have to make your reputation on being honest and, uh, you know, unmerciful… If you get into a jam, you can call me. I stay up late.

Ulasan filem: THE CONJURING 2

Bila James Wan meminimakan kes Amityville (lanjutan dari filem pertama bila pasangan Warren di akhir filem pertama menyebut tentang siasatan mereka yang seterusnya ialah di Long Island yang merujuk kepada The Amityville Horror yang berlaku pada 13 November 1974), ia mungkin nampak seperti langkah tepat sebab ia boleh jadi paparan seram yang generik tentang pembunuhan kejam yang disulami unsur mistik (telahpun digunakan pada filem spin-off The Conjuring, Annabelle yang seharusnya jadi dokumen seram dari kisah sebenar tetapi terlebih exaggerated sampai ia jadi kisah rekaan yang gagal dari sudut seram).

Tapi pengenalan kes Amityville di awal filem penting juga sebab ia membezakannya dengan cara biasa James Wan (sebab kita dah tau schtick James Wan bila nak sampaikan seram: loud door knock, loud-slow-louder-louder music, dark corner…). Amityville disampaikan dengan crime scene ala Charles Manson (sebab tu di permulaan ada forum di TV tentang pengalaman supernatural Warren yang dipertikai tapi Lorraine sebenarnya melihat kedua-duanya: mass shooting dan pengalaman mistik yang mempengruhi pembunuhan ini.

Tiada yang lebih gruesome bila anda masuk ke dalam jiwa seseorang yang sedang memegang senapang melakukan jenayah kejam menembak mangsanya satu persatu tak kira usia. Itu lebih ngeri berbanding pengalaman ‘out of body’ Lorraine sebelum ini berdepan dengan hantu-hantu dan roh jahat (James Wan kembali kepada schtick ‘out of body experience’ Insidious di awal filem ini, lengkap dengan budak misteri yang berlari-lari).

Hantu main sembunyi tepuk tangan pada filem pertama mungkin sukar untuk diatasi pengalamannya tapi kes Enfield Poltergeist yang berlaku di England sekitar 1977 hingga 1979 sekurang-kurangnya memberi feel yang berbeza berbanding American pada filem pertama. Tiada yang lebih British bila satu keluarga di sebuah pekan diganggu entiti hingga buat mereka terpaksa beralih ke rumah saudara mereka yang cuma tinggal di seberang jalan. Tiada yang lebih British bila polis Britain turut diganggu entiti ketika melakukan siasatan sehinggakan mereka tiada daya melainkan kes keluarga Hodgson diminta dirujuk pada pihak gereja. Tiada yang lebih British tentang biskut dan London Calling oleh The Clash.

Tiba-tiba saya jadi rindu pula dengan gerak kamera John R. Leonetti yang duduk di kerusi pengarah kembali sejak filem Annabelle sebab Enfield Poltergeist terlalu canggih pula untuk era seram 70’an.

Rating: 7/10

THE CONJURING 2 ialah filem seram arahan James Wan, lakonan Patrick Wilson dan Vera Farmiga, mulai tayangan sejak 9 Jun 2016, edaran WARNER BROS. PICTURES.

Ulasan filem: SUICIDE SQUAD

Yup, it’s sucks. I may have not watch this movie again but I wanna see a sequel because the squad is cool played by cool actors. My problem of the movie is the villains (the squad is not the villains…). It makes the movie looks like The Mummy. And I fuckin hate The Mummy.

Aku ada kerisauan bila David S Goyer yang dah jadi macam that DC guy untuk Warner Bros mula take charge pada material DCEU, nasib baik dia tak ada dalam SS. But was it good bila ia di tangan David Ayer? Pertama sekali, aku suka Fury, filem terdahulu hasilan pengarah SS, David Ayer sedang David S Goyer (penulis Batman v Superman) never prove himself worth in directing mantel. Skrip Goyer adakala bermasalah (kalau tiada campurtangan Jonathan Nolan). Goyer simply was there as a comic book guy (yang merisaukan aku juga bila dia semacam Kevin Fiege untuk dunia DC, nasib baik Geoff Johns dah take charge). Aku rasa BvS mungkin nampak ok sikit ialah sebab Chris Terrio helped Goyer with the writing. Aku sebenarnya ada rasa risau bila two minds handling the script and both came with different view and take on the subject but somehow have to make amend. Kacau jadinya. Goyer ni tak konsisten. You can praise the guy for Dark City but the same cannot be said about Ghost Rider.
David Ayer as a director tak tau orang gila ni macam mana. Have a look at his version of Joker. Joker is a waste. Bukan masalah performance Jared Leto tapi the writing of the character by Ayer. Orang macam Tim Burton tau bagaimana nak bikin surprise yang tidak terjangka dengan watak ini. Ayer ni straight up guns, male masculinity, SWAT and military. Tak ada benda yang weird, odd and quirky that’s supposed to be on SS. I think the the Gunman in Kambing Suit should get more screen time. Jared Leto ni aku tengok siap a nod to Alan Moore dalam Killing Joke. Tapi entry dia main tembak bertubi-tuni je. Ok lagi Adi Putra dengan rambut blonde dalam KL. Gangster. “Abah tak abah.” Kita faham event dalam Suicide Squad ni setup untuk Justice League next year. Tengok pula different writer/director punya take on Joker sebab Ayer dah memang tak boleh pergi. Cuma Captain Boomerang je yang awesome gila. Aku pun dah lupa dia pernah jadi Kyle Reese. That’s quite a transformation. Paling best Boomerang ni, orang lain mintak mesin kopi, BET, dia tak mintak apa-apa. Tapi action wise, David Ayer work nothing on Boomerang. Nak campak boomerang pun susah. This is quite odd for a director like Ayer.

Next, I’m sick of this Cara Develigne girl. Dia sebagai Enchantress ialah villain yang paling teruk dan bodoh yang hanya berjoget untuk berlawan dengan SS. Stick to modelling je lah.

And to conclude, it’s 6/10 from me.

SUICIDE SQUAD ialah filem arahan dan tulisan David Ayer, lakonan Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Jai Courtney, Joel Kinnaman, Cara Delevingne dan Viola Davis, berdasarkan watak-watak DC Comics, edaran di Malaysia sejak 4 Ogos 2016 oleh WARNER BROS. PICTURES.

FILEM: Kalam Kalam Langit

Dalam kesibukan acara malam kemuncak #FFM28, kami sempat ke MATTA Fair di PWTC pagi tadi semasa tandatangan MoU antara biro perjalanan wisata Indonesia (ASITA) dan MATTA dari Malaysia. Booth Indonesia yang terletak di Hall 3 (ASEAN Hall) bukan sekadar menampilkan seni budaya dari team Wonderful Indonesia tetapi turut membawa filemnya sekali iaitu Kalam Kalam Langit arahan Tarmizi Abka yang dirasakan berpotensi menjadi instrumen promosi Wonderful Indonesia kerana latar lokasi Lombok pada filem ini dianggap sudah dikenal baik oleh masyarakat di Malaysia.

Kalam Kalam Langit, sebuah filem bertema Islamik dari skrip tulisan Faozan Rizal. Dua pelakon utamanya, Dimas Seto dan Elyzia Mulachela akan menemui para peminat di Booth Indonesia MATTA Fair hari ini. Penyanyi lagu runut bunyi filemnya, Cut Nyak Niken Astri Febrianti juga akan membuat persembahan.

Filem Kalam Kalam Langit bakal diedarkan di pawagam Malaysia mulai 15 September 2016 edaran Utopia Motion Picture Sdn Bhd.

Filem: ME BEFORE YOU (edaran Warner Bros)

1. Kalau filem ini diterjemah ke karya tempatan, mesti dah jadi drama gandingan Ayda Jebat dan Keith Foo, kerana watak Louisa Clark, dari golongan working class yang tampak ceria dengan fesyennya yang eyecandy tapi struggle dalam mencari pekerjaan selepas diberhentikan kerja di sebuah kafe. Susahnya dia nak meneruskan kelangsungan hidup, mengenepikan cita-citanya untuk menjadi seorang pereka fesyen satu waktu dulu, sehinggalah dia diterima sebagai pembantu di rumah keluarga orang berada Traynor, menjaga anak bujang keluarga itu, Will Traynor yang lumpuh hampir seluruh tubuh badan selepas berlaku kemalangan di awal filem. Dan Will digambarkan selalu moody. Kerana ditinggalkan kekasih (yang paling utama sekali) selepas keadaannya begitu.

2. You see, macam manalah aku tak terbayang Ayda Jebat dalam drama berangkai M.A.I.D, juga sebagai pembantu rumah untuk orang kaya. Kerana kualiti kedua-dua Emilia Clarke dan Ayda Jebat yang hampir sama taranya.

3. Cuma bezanya di sini, drama tempatan dalam genre serupa mungkin akan dapat bad rep (selain execution, skrip dan lakonan) kerana yang mengkritik tak minat pun cerita tersebut seolah-olah macam tak ada cerita lain yang dia boleh tengok di TV, walhal ada. Berbeza dengan Me Before You. Kau tak suka filem ni? Ok, tak payah tengok. Kau tak perlu kritik apa yang bukan preference kau. Save duit kau. Kau tengoklah Money Monster atau Ninja Turtles yang kau lebih prefer. Dan kau kritiklah. X-Men pun tengah tayang lagi.

4. Saya maafkan Emilia Clarke selepas kegagalan Terminator Genysis. Sebab setiap adegan lakonannya dalam filem ini menghiburkan. Dia memang pelakon yang berbakat. Man, I can feel her…

5. Saya perasan Sam Claflin dalam saga Hunger Games. Tapi saya lebih senang kaitkan dia sebagai Alex Stewart dalam filem Love, Rosie kerana ia juga filem romantik adaptasi novel seperti juga Me Before You. Dan saya risau juga sebab dia macam dibentuk ala GQ, ada kualiti ‘kau ingat kau hensem sangat, semua filem kau awek yang hotstuff je kau kepit’. Nasib baik dia dilumpuhkan sejak awal filem lagi. Terserlah sedikit aspek lakonannya. Sikitlah…

6. Saya letakkan filem ini dalam kategori ‘sick love story’ in the same vein of The Fault In Our Stars. Dan awalnya saya menyukai juga filem Me Before You melebihi TFIOS. Cuma saya ada satu masalah dengan watak Will yang mewakili orang kurang upaya: dia helpless, hopeless, suicidal. Dan ia berjangkit pada watak-watak lain seperti mak ayahnya yang juga hopeless pada keadaan Will. Dalam erti kata, we can’t take it anymore, we can’t live this way anymore, we can live…. That kind of negativity, ya, saya ada masalah. Namun jika anda mengikuti keseluruhan filem, tindakan Will perlahan-perlahan mungkin dapat difahami. Kena duduk di tempat Will yang sememangnya sakit, menderita dan amat lemah. Kita kurang merasa sakit kerana kehadiran Louisa. Will merasakan Louisa punya tempat yang lebih baik dan kerana cintanya, dia melepaskan Louisa… ke tempat yang lebih baik. Me Before You pada saya, is a perfect example of the art of letting go in the name of love.

Mujurlah ada Khaleesi.

7.5/10

image

Plot: Filem yang diangkat dari novel “Me Before You” nukilan Jojo Moyes ini mengisahkan tentang seorang gadis di sebuah perkampungan kecil yang menjalin hubungan tanpa disedari dengan seorang lelaki lumpuh yang dijaga olehnya.

Klasifikasi: P13
Tarikh Mula Tayangan: 2 Jun 2016
Genre: Drama / Romantik / Komedi
Durasi: 1 Jam 44 Minit
Pengedar: Warner Bros. Pictures
Pelakon: Emilia Clarke, Sam Claflin, Jenna Coleman, Charles Dance, Matthew Lewis
Pengarah: Thea Sharrock

PAVILION KL CELEBRATES SCHOOL HOLIDAYS WITH TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES 2: OUT OF THE SHADOWS

KUALA LUMPUR, 26 MAY 2016 – This school break, Pavilion KL presents the School Holiday ‘POW WOW’ in the ultimate showdown with the Teenage Mutant Ninja Turtles. Shoppers will be encouraged to explore their inner mutant ninja from today to 12th June 2016 at Centre Court, level 2, which is in conjunction with the release of the highly anticipated action-adventure sequel Teenage Mutant Ninja Turtles 2: Out Of The Shadows on 2′ June 2016.

For the first time ever in Malaysia, stand face-to-face with a life-sized statue display of Leonardo, Raphael, Donatello and Michelangelo, direct from New York City. Experience the Ninja Action Zones where young fans get to rumble and tumble like the Ninja Turtles through the different zones such as the Turtle Power Trampoline, the String Laser Maze, the NYC Brick Wall, the High Rope Obstacles and the Epic Rock Wall. Posters and standees showcasing the Teenage Mutant Ninja Turtles’ ‘untold story through the years’ are also on display, together with specially-curated collectibles. Fans can also get their hands on limited edition merchandises at the Teenage Mutant Ninja Turtles pop-up store.

The event kicked off with an adrenaline-pumping performance by the Teenage Mutant Ninja Turtles: Out Of The Shadows – Parkour performers, followed by the unveiling of the Ninja Action Zones by Ms Kung Suan Ai, Director of Marketing for Pavilion KL, who cut through the ‘caution’ tapes into the Zones in true New York City style. The crowd were then welcomed into the Ninja Action Zones by real-life Ninjas and ‘little Ninjas’ – children from Lighthouse Children Welfare Home Association, to enjoy the different fun activities. Lighthouse Children Welfare Home Association was invited by the mall to be the first ones to enjoy the Ninja Action Zones, as part of the mall’s corporate social responsibility efforts to reach out to the community.p All guests were treated to delicious Auntie Anne’s treats and juices from Juice Works while they put their agility and courage to test at the Ninja Action Zones. The ‘little Ninjas’ from Lighthouse Children Welfare Home Association were even treated to dinner at Fish & Co. at level 4, Connection, as reward for their bravery at the Zones.

“The school holidays are a great time for families and at Pavilion KL, we are always looking to present events that can create a memorable shopping experience for all age groups in the mall. We offer our shoppers an immersive experience by celebrating the Teenage Mutant Ninja Turtles: Out Of The Shadows movie with the first ever display of Leonardo, Raphael, Donatello and Michelangelo and the Ninja Action Zones. As an award-winning mall, we will continue to present first-of-its-kind experiences to our shoppers that set us apart from others,” said Ms Kung Suan Ai.

Shoppers can visit the Pavilion KL website http://www.pavilion-kl.com and blog http://www.pavilion-kl.com/pavsays for more updates on family-friendly offers, activities and happenings this school holidays. They can also check real-time updates on Pavilion KL’s Facebook page at http://www.facebook.com/PavilionKL, Twitter page at http://www.twitter.com/PavilionKL,  Instagram account at http://www.instagram.com/PavilionKualaLumpur or contact Pavilion KL’s Concierge at 03 2118 8833.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Teenage Mutant Ninja Turtles: Super hero activities* and promotions

Free Action Zone Ticket
Receive a free Ninja Action Zone Ticket with RM300 spent in a single receipt at specialty stores.
Redemption at Porte Cochere Concierge, level 2.
Valid for first 50 redemptions per day from Monday – Thursday and first 100 redemptions per day from Friday – Sunday.
Maximum of one redemption per shopper daily. Limited to one redemption per receipt regardless of receipt amount.
While stocks lost. Other terms & conditions apply.

TMNT Pop-up Store!
Check out the limited edition merchandises! First 100 shoppers will bring home a piece of Turtle Power with RM100 spent at this pop-up store!

The Untold Story
Discover the complete story of the Teenage Mutant Ninja Turtles over the past 30 years, from their first comic book to their latest blockbuster movie, at Centre Court!

Pavilion Junior Activities
Spend RM100 in a single receipt to receive free Pavilion Junior membership where you can enjoy exclusive discounts, treats and special Invitation to the coolest parties in town. Registration at Porte Cochere Concierge, level 2.
Valid for kids from ages 4 to 12 years old.

Turtle Party
Go underground and join Leo, Raph, Donnie and Mikey in a crime-fighting party! Sign up as a Pavilion Junior member and get invited to this awesome event.
3 June • 11am
Centre Court, level 2

*Events are subject to change without prior notice. Visit http://www.pavilion-kl.com for more info.

Filem: THE NICE GUYS (2016), edaran TGV Pictures

image

Arahan Shane Black.
Lakonan Russell Crowe, Ryan Gosling, Angourie Rice, Kim Basinger, Margaret Qualley, Yaya DaCosta, Matt Bomer.

Plot: Berlatarkan Los Angeles pada tahun 1970an, penyiasat persendirian Holland March dan penguatkuasa Jackson Healy perlu bekerjasama untuk menyelesaikan kes kehilangan seorang gadis dan juga kematian pelakon porno yang pada mulanya dianggap tidak saling berkait. Ketika menyiasat mereka mendapati satu konspirasi yang mengejutkan membabitkan orang-orang ternama.

Shane Black (Kiss Kiss Bang Bang, Iron Man 3) is back in black again. Saya tonton filem ini di press preview pagi tadi, totally better than Angry Birds that I’ve watched later. Tonton dengan my KL Buddy, I’ve told him why The Nice Guys is unlike mystery noir buddy comedy that he has seen before.

KL Buddy: Filem ni kelakar tapi rumit sikitlah pada orang yang berusia macam saya.
Me: Tengok je lah era 70’annya dan apa isu yg diangkat bila kita dibawa ke era itu. Pornografi – yg sebenar-benarnya bukannya pornografi sangat pun (ada yg melihat seks), tapi pembikinnya mahu creative freedom, free speech. Ada watak anti pornografi yg mengingatkan saya pada Tipper Gore tapi Shane make it further down the spiral. Scene protes depan mahkamah tu kelakar dan paling jelas.
KL Buddy: jadi filem ni komedi yang ada isilah?
Me: I leave it there…. Sedangkan dialog anak dan ayah yang nampak simple pun boleh jadi witty, bold dan charming. Itu yg writer kita lack of.

(Lepas tu bincang kami berkisar Russell Crowe yg dah gemuk macam John Goodman, kenapa Ryan Gosling ialah bekas Mouseketeer yg jauh lebih baik daripada Britney, Christina Aguilera, JT combined and unstoppable force.)

Two thumbs up.

The Nice Guys akan mula ditayangkan di pawagam mulai 26 Mei 2016 edaran TGV Pictures.

P/s: Ryan Gosling masih menjerit macam perempuan.

#filem Akan datang: My New Sassy Girl (edaran MM2 Entertainment)

“My Sassy Girl” (2001) directed by Kwak Jae-yong became a megahit film that drew a domestic audience of 4.88 million before it was exported to 18 countries. It was also remade multiple times in countries as diverse as the United States and Nepal.

image

A sequel to the international hit movie, “My New Sassy Girl,” will be released in Malaysia 19th May 2016. The film is directed by Jo Geun-sik and features a new cast including Chinese national Victoria Song of Korean girl group f(x) and actor Bai Song-woo along with the first film’s Cha Tae-hyun.

In “My New Sassy Girl,” Gyeon-woo (Cha Tae-hyun) has trouble forgetting his “old” sassy girl, but soon reunites with his childhood love (Victoria) who had protected Gyeon-woo from the teasing of fellow classmates. The “new” sassy girl, the only child of a rich family in China, returns to Korea to marry Gyeon-woo despite disapproval from her family. However, Gyeon-woo’s newlywed life with his new, but not so new (in terms of the treatment he receives) sassy girl is tough.

Watch Trailer :